Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Perearst või EMO?

Waiting_room_in_the_Duval_County_dental_trailer-_Mayport,_Florida_(3311758650)Tallinna Perearstide Seltsi tänavusel sügiskonverentsil lasti ringlusse patsientidele mõeldud materjalid, mis aitavad otsustada, kas probleemiga peaks pöörduma perearsti vastuvõtule või EMOsse. Teema on aktuaalne aaaaaaaaastaid. Ja oluline. On suur vahe, kas haige lapsega istuda suures EMO ooteruumis, kus põnnid pisikuid vahetada saavad või perearsti ukse taga, kus üldiselt proovitakse patsiente ajaliselt hajutada. On suur vahe, kas haige lapsega istuda EMO ooteruumis tunde või perearsti ukse taga, kuhu enam-vähem üritatakse rahulikumaks hetkeks kutsuda.

Või näiteks dr Diana Ingerainen @ Eesti Perearstide Seltsi blogi 2011. aastal:

“Iga EMO-s eemaldatud puuk (külastatavuse sageduselt kolmandal kohal) on kümme korda kallim, kui perearsti juures. Iga vaigukork, mida loputatakse eriarsti juures on 6 korda kallim, kui seda teeks pereõde. Loogiline tervishoiu korraldamine on tõhusam ressursside kasutuse poolest.”

Ma võin neid jutte rääkima jäädagi. Ema, kes läks EMOsse, sest imikul oli mitmendat päeva kerge soor. Ema, kelle lapse me olime nõus ägeda haigestumisega erakorralisena vahele võtma, peab ehk pisut ootama mõne registreeritud patsiendi järel. Ema otsustas minna EMOsse, pidi ootama neli tundi. Meil oleks ilmselt poole tunni pärast kodus tagasi olnud. Ema, kes läks EMOsse, sest imikul oli varbaküüs sisse kasvanud (see praktiliselt ei häiri last ja paraneb harilikult iseeneslikult paari päeva jooksul). Ja siis on veel need emad, kes käivad EMOs, saavad diagnoosi kätte ja ravi peale ja tulevad sealt otse minu vastuvõtule. No mida mina nüüd veel tegema peaksin?

Igaüks saab aru, et see juhend on suunav. Mõnede olukordade lahendamine sõltub perearstikeskusest. Näiteks luumurru kahtlusega meie peame linna ära saatma, aga mõned perearstid töötavad röntgeniga samas majas ja kui murdu pole, võib piirduda perearstiga. Või väiksemad õmblemist vajavad traumad mina õmblen ise, aga kõik perearstid seda ei tee. Kui kahtlete – helistage oma perearstile pereõele ja uurige.

Materjal on valminud koostöös Tallinna haiglate, Tallinna Kiirabi, Tallinna Linnavalitsuse ja Perearstide Seltsiga, oma kooskõlastuse on andnud ka Erakorralise Meditsiini Arstide Selts.

Rubriigid:esimene eluaasta, kõik vanused, koolieelik, koolilaps, teismeline

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s