Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Kas kõrge veresuhkur muudab rinnapiima magusaks?

Boy Woman Breastfeeding Motherhood Baby InfantPerearsti töö on selles mõttes põnev, et alatasa tekib niisuguseid küsimusi, millele hoobilt vastust anda ei oska ja kõiki neid küsimusi ei oskaks ise välja mõeldagi. Ühel minu nimistu imikul diagnoositi homöopaadi poolt magusasõltuvus – kusjuures laps sõi tol hetkel ainult rinnapiima. See tekitas minus kohe küsimuse, et kas veresuhkru tase on üldse rinnapiima magususega seotud? Kuna enne rasedust diagnoositud diabeediga naisi on järjest rohkem ja ka raseduse ajal gestatsioonidiabeedi diagnoosimine pole mingi haruldus, siis tegelikult puudutab see küsimus hoopis rohkemaid peresid kui ainult seda ühte juhtumit.

Rinnapiima koostis

Inimese rinnapiim sisaldab 3-5% rasva, 1% valkusid, 7% süsivesikuid (seal hulgas suhkruid) ja 0,2% erinevaid mineraalaineid. 100 ml rinnapiima annab energiat 60-75 kcal. Ternespiimas on valkusid rohkem ja süsivesikuid-suhkruid vähem kui “küpses” (tavalises) rinnapiimas. Rasvasisaldus imetamise kestusest oluliselt ei sõltu (selles mõttes, et kas imetatud on kuu, kaks või hoopis aasta), aga kõigub märgatavalt ööpäeva lõikes. Imetamiskorra alguses on piima rasvasisaldus madalam (piim on lahjem, nö janujook) ja lõpu poole hakkab rasvade kogus tõusma (rammusam piim nö toiduks). (1)

Rinnapiima koostise tähtsamad komponendid on bioloogiliselt väga rangelt reguleeritud, nende sisaldus piimas ei sõltu ema rassist, vanusest, toitumisest või sellest, mitmenda lapsega tegu on. (1) Ka nälgivate emade rinnapiim on üllatavalt hea kvaliteediga, kuigi seal hakkab langema rasvade, valkude, rasvlahustuvate vitamiinide ja kaltsiumi sisaldus. (2)

Emapiimas on sadu, kui mitte tuhandeid erinevaid komponente, mis aitavad kaasa erinevate organite ja immuunsüsteemi küpsemisele, kujundavad soolestiku mikrofloorat, reguleerivad ainevahetust, imikute söögiisu ja keha koostist (lihasmassi ja rasvkoe omavahelist tasakaalu) ning kaitsevad nakkuste eest. (3) Lisaks on seal mitmeid erinevaid mikroobe, eeskätt bifidobakterid. (4)

Suhkur rinnapiimas

Nagu ka teiste liikide piimades, on inimeste rinnapiimas peamine suhkur laktoos ehk piimasuhkur. Kui meie poodide tavalises 2,5% lehmapiimas on suhkruid 100 ml kohta umbes 5 g, siis samas koguses rinnapiimas on laktoosi 7 g. Normaalse veresuhkruga emadel, on neil siis diabeet diagnoositud või mitte, püsib suhkrute tase rinnapiimas stabiilsena.

Kuidas on lood aga diabeeti põdevate emade rinnapiimaga? Tervete emade piimaga võrreldes on seal laktoosi samas koguses, pole leitud mingit erinevust ka rasva-, energia-, lämmastiku- ja erinevate mineraalide sisalduse osas (Ca, P, Mg, K, Zn, Cu ja Fe), samuti jäävad normi piiresse laktoferriini ja immunoglobuliin A tasemed. Glükoosi sisaldus diabeediga emade piimas on aga kõrgem ja kõikuvam. (5) Glükoosi on rinnapiimas suhteliselt vähe: kui 100 ml kohta on laktoosi umbes 7 g, siis glükoosi vaid 0,025 g.

1980ndatel läbi viidud eksperimentaalses uuringus leiti, et pärast glükoosi veeni manustamist tõusis glükoosi tase rinnapiimas 40-90 minutit hiljem. Pärast insuliini manustamist normaliseerus veresuhkur ja 120-150 minutit hiljem langes normi tagasi ka glükoosi tase rinnapiimas. (6)

Seega ei mängi rolli mitte üksinda diabeedi diagnoosi olemasolu, vaid sellest tähtsam on reaalsed veresuhkru tasemed. Haiguse hea kontroll aitab rinnapiima glükoosisisaldust normis hoida. Seda kinnitab veel üks 1980ndate lõpus ilmunud uuring, kus tegelikult rinnapiima suhkrusisalduse osas diabeediga ja tervetel emadel erinevust ei leitud. (7)

Fruktoos rinnapiimas

Moodsad ajad, moodsad mured. Fruktoosiga magustatud jookide tarbimisel satub rinnapiima rohkem fruktoosi. Kui 100 ml rinnapiimas oli laktoosi 7 g ja glükoosi 0,025 g, siis fruktoosi on seal keskmiselt 0,0007 g. Kuigi seda on vähe, mõjutab see imikute keha koostist oluliselt – kõrgem fruktoosi tase toob juba kuue kuu vanuste imikute jaoks kaasa kõrgema kehamassi, aga ka kõrgema rasvavaba kehamassi kõrgema rasva massi ja kõrgema luutiheduse. (8)

Järeldused

Nagu selgub, siis tervete emade normaalne veresuhkru taseme kõikumine rinnapiima magusust kuidagi ei muuda. Haiguslikel glükoosi taseme tõusudel on mingi vähene mõju rinnapiima koostisele, aga oletatavasti pole see nii tähtis, et piima maitset oluliselt magusamaks muuta suudaks. Mis puutub loo alguses mainitud “magusasõltlasest” imikusse, siis minu meelest on see nii rumal jutt, et täiesti kuritegelik kohe. Aga see on muidugi minu arvamus.

Viited

  1. Jenness R. The composition of human milk. Semin Perinatol. 1979 Jul;3(3):225-39. link
  2. Jelliffe DB, et al. The volume and composition of human milk in poorly nourished communities. A review. Am J Clin Nutr. 1978 Mar;31(3):492-515. link
  3. Ballard O, et al. Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors. Pediatr Clin North Am. 2013 Feb; 60(1): 49–74. doi: 10.1016/j.pcl.2012.10.002. link
  4. Martin R, et al. Isolation of bifidobacteria from breast milk and assessment of the bifidobacterial population by PCR-denaturing gradient gel electrophoresis and quantitative real-time PCR. Appl Environ Microbiol. 2009 Feb;75(4):965-9. doi: 10.1128/AEM.02063-08. link
  5. Buttle NF, et al. Milk composition of insulin-dependent diabetic women. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1987 Nov-Dec;6(6):936-41. link
  6. Jovanovic-Peterson L, et al. Maternal milk and plasma glucose and insulin levels: studies in normal and diabetic subjects. J Am Coll Nutr. 1989 Apr;8(2):125-31. link
  7. Ratzmann KP, et al. Is there a relationship between metabolic control and glucose concentration in breast milk of type 1 (insulin-dependent) diabetic mothers? Exp Clin Endocrinol. 1988 Sep;92(1):32-6. doi: 10.1055/s-0029-1210778. link
  8. Goran MI, et al. Fructose in Breast Milk Is Positively Associated with Infant Body Composition at 6 Months of Age. Nutrients. 2017 Feb 16;9(2): E146. doi: 10.3390/nu9020146. link

Rubriigid:esimene eluaasta, rinnaga toitmine

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s