Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

D-vitamiin: beebile või hoopis emale?

rahhiidiga lapsed

Rahhiit on lastel D-vitamiini puudusest tekkinud luustikuhaigus

Rinnapiim on imikutele parim toit ja selles on olemas kõik beebile vajalik, välja arvatud D-vitamiin. Kuna viimast on täiskasvanutel endilgi vähe, ei ole emadel nähtavasti midagi rinnapiima edasi anda. Kehtivad juhendid soovitavad kõikidele imikutele alates 7. elupäevast anda 400 rahvusvahelist ühikut (IU) D-vitamiini. Paar aastat tagasi uuriti aga sellist põnevat hüpoteesi, et kui emadele anda D-vitamiini lisaks, kas siis suudetaks tagada ka normaalne D-vitamiini tase rinnapiimas?

Mitusada rinnaga toitva ema ja lapse paari erinevatest rahvustest ja rassidest jagati juhuslikkuse alusel kolme gruppi: (1) imikutele 400 IU ja emadele 0 IU või (2) imikutele 0 IU ja emadele 2400 IU või (3) imikutele 0 IU ja emadele 6400 IU D-vitamiini päevas. Milliseid annuseid emad ja lapsed said, ei teadnud ei emad ega ka neid jälgivad arstid, see info oli teada ainult uuringu korraldajatele, kes katseisikutega kokku ei puutunud (topeltpimendatud katse). Ette antud skeeme kasutati kuue kuu vältel.

2400 IU saanud emade grupp lõpetas uuringu ennetähtaegselt, kuna imikutel tekkis D-vitamiini puudus. Kahes ülejäänud grupis oli D-vitamiini tase imikute veres ühesugune ehk 6400 IU D-vitamiini kasutamine emadel suutis tagada niisuguse vitamiini taseme rinnapiimas, et see kattis imikute vajadused. 6400 IU oli emade jaoks ohutu.

Ilmselgelt on tegemist põneva uuringuga. Viimastel aastatel on lisaks tavalisele viie tilga D-vitamiinile apteekidesse jõudnud igat sorti erinevaid, erinevate õlide baasil, viie või ühe tilgana, kombinatsioonis probiootikumidega ja vahepeal oli ka veeslahustuv versioon, mida ma enam ei leia, aga Soomest saab veeslahustuvat ka ikka tuua. Nüüd siis on lisandunud valikuvõimaluste hulka emadele D-vitamiini manustamine.

Igapäevatöös käib tants D-vitamiini ümber kõige sagedamini nendel beebidel kellel on tugevad nn gaasivalud või koolikud. Kuna gaasivaludel on oma normaalne dünaamika (tekivad 2 nädala vanuses, saavutavad maksimumi 4-6 nädala vanuses ja lahenevad iseeneslikult mõne kuu jooksul), siis sõltuvalt lapse vanusest lähevad koolikud oma loomulikku kulgu pidi tugevamaks või leebemaks nagunii. Kellel ikkagi kõvad gaasid on, need lapsed kisavad ühe, teise ja kolmanda D-vitamiiniga ja ilma D-vitamiinita ühtviisi edasi. Olen paaril juhul kasutanud D-vitamiini emadele ja pole ka sellest suurt vahet näinud. Gaasivaludele aitab lõppude lõpuks ikkagi ainult ahvikannatus. Aga nende nädalate jooksul ikkagi võib mängida ja proovida erinevaid gaasirohtusid ja loodusravi võtteid ja D-vitamiini preparaate – peamine, et last selle käigus ei kahjustaks ja D-vitamiinist ilma ei jätaks.

Hollis BW, Wagner CL, Howard CR, Ebeling M, Shary JR, Smith PG et al. Maternal versus infant vitamin D supplementation during lactation: A randomized controlled trial. Pediatrics 2015;136(4):625-34. DOI: 10.1542/peds.2015-1669. link

Rubriigid:esimene eluaasta, rinnaga toitmine

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s