Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Ülekaalulisus on seotud 11 vähipaikmega

ülekaal rasvumine paks laps vähk kasvaja vähirisk pahaloomulineLaste ülekaal ja rasvumine on järjest suurem probleem. Viimase aasta jooksul olen olnud sunnitud rasvumist diagnoosima juba kaheaastastel lastel. Iga neljas esimesse klassi minev laps on ülekaaluline või rasvunud. Ülekaalulistest lastest saavad enamasti ülekaalulised täiskasvanud.

Eelmisel aastal avaldati ülevaateuuring ülekaalulisuse ja mitme olulise vähitüübi seostest, peamiselt olid esindatud seedeelundkonna kasvajad. Siin ei olnud tegemist küll lastega, aga ülekaal on sageli elukestev ja lapseeas alguse saav probleem, nii et ma ei kavatse seda teemat ignoreerida.

Koostati nn meta-ülevaade või vihmavarju-ülevaade 204 erinevast meta-analüüsist ja süstemaatilisest ülevaatest, mis omakorda haarasid kokku 507 erinevat uuringut 5645 vähijuhtumi ja üle 1,7 miljoni kontrollisikuga. Analüüsiti seoseid ülekaalulisuse näitajate nagu kehamassiindeks (KMI), kaalutõus ja taljeümbermõõt ning 36 vähipaikme vahel. Kõik ülevaatesse haaratud tööd olid jälgimisuuringud, mis oma olemuselt ei võimalda selgitada põhjuslikku seost.

95-s kehamassiindeksile keskendunud uuringus leiti seosed söögitoru-, luuüdi, käärsoole- (meestel), pärasoole- (meestel), sapiteede-, pankrease-, emakalimaskesta- (naistel enne menopausi) ja neeruvähiga. Iga 5 kg/m2 KMI lisandumisega tõusis vähirisk alates 9% (käär- ja pärasoolevähi puhul) kuni isegi 56% (sapiteedevähi puhul). Postmenopausis (st aasta või rohkem möödas viimasest menstruatsioonist) naistel, kes polnud hormoonasendusravi kunagi kasutanud, tõusis rinnavähi risk iga 5 kg kehamassi tõusu kohta 11%.

Lihtsustatult: ligi 6000 vähipatsiendi ja ligi 2 miljoni terve inimese kõrvutamisel leiti, et ülekaalulisus seondub 11 erineva vähipaikmega, kusjuures mida tugevam ülekaal, seda kõrgem kasvajate tekkimise risk.

Kuidas seda hiiglaslikku rasvumise ja ülekaalulisuse epideemiat muuta või veidikene pidurdadagi, ma ei tea. Vanasti osteti poest 300 g vorsti ja kogu pere sai söönuks. Nüüd ostetakse ühe-kaheliikmelisele perele terve kärutäis süüa ja ikka on vähe. Kohvikutes-restoranides pakutakse lastetoidu pähe friikartuleid, heal juhul viinerit ja makarone. Pärast koolitundide lõppu poodides toimuvast krõpsu-limpsirallist ma parem ei räägigi.

Teadlased ütlevad, et liigne keharasv võib olla suitsetamise kõrval teine kõige olulisem muudetav vähi riskifaktor. Suitsetamisega on kõva töö ära tehtud, aga rasvumine algab tänapäeval juba enne lasteaeda. Häid ideid kellelgi?

Kyrgiou M, et al. Adiposity and cancer at major anatomical sites: Umbrella review of the literature. BMJ. 2017 Feb 28;356:j477. doi: 10.1136/bmj.j477. link

Rubriigid:ülekaal ja rasvumine, kasvajad

Sildid:, , , ,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s