Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Nutiseadmed klassis võivad hinded alla viia kõigil õpilastel

nutitelefon õppimine nutiseade nuhvel tahvelarvuti kool õppeedukus hinded sülearvutiMa kujutan ette, et nutitelefonid võivad tänapäeva õppuritele heaks abimeheks olla – õppimist abistavad äpid, keeleõppeprogrammid, sõnastik kohe taskus, lahedad youtube’i videod, kus keerulisi asju arusaadavalt seletatakse… võimalik siiski, et telefonid teevad rohkem halba kui head. Seesama jutt, mida ajuteadlane Jaan Aru räägib, +et ainuüksi vaikiv telefon lauanurgal viib ülesannete soorituse alla, sai tänavu suvel värskelt taas kord kinnitust.

118 psühholoogiatudengit uuriti terve ühe ainekursuse jooksul (1). Pooltel loengutel olid nutiseadmed (nutitelefonid, süle- ja tahvelarvutid) ruumis lubatud, pooltel kordadel keelatud. Kuigi tudengid üldiselt pidasid kokku lepitud reeglitest kinni, oli ruumis uuringu jooksul eraldi inimene, kes nutiseadmete keelust kinni pidamist jälgis. Nendes loengutes, kus nutiseadmed olid lubatud, küsiti tudengitelt iga kord kirjalikult, kas nad oli seadmeid kasutatud õppetööga mitte seotud eesmärkidel (suurem osa tõesti olidki seda teinud).

Nutiseadmete luba või keeld ei mõjutanud loengute lõpul tehtud lühikeste testide tulemusi, kus uuriti, kas tudengid olid tunni teemast aru saanud. Lõpueksami osas oli aga päris suur erinevus – tulemused olid keskmiselt 5% kehvemad nende teemade osas, kus nutiseadmed olid klassis lubatud. See kehtis nii nende tudengite puhul, kes olid loengute ajal nutiseadmeid õppetööga mitte seotud põhjustel kasutanud, aga üllatuslikult samamoodi ka nendel tudengitel, kes loengu ajal ise telefonis ringi ei uidanud.

Lihtsas keeles öeldes – nutiseadmed ei takistanud tudengitel loengus räägitust aru saamist, aga selle materjali pikaajalisse mällu salvestamine oli kehvem. Viieprotsendiline langus tulemuses tähendab ülikooli hindamisskaalas juba poolt hinnet. Kas siis tõesti võib Instagrami sirviv või veebipoes šoppav pinginaaber halvendada ka ümbritsevate tudengite võimet loengus räägitut meelde jätta? Tundub, et võib küll. Pole päris selge, kas helendav ekraan häirib kaaslaste tähelepanu või viib see üldise õppimisele suunatud meeleolu kollektiivis alla või on veel mõni muu põhjus.

Kuna uuring oli üsna lühikese kestuse ja väikse uuritavate arvuga, ei saa sellele tuginedes mingeid suuri põhjapanevaid järeldusi teha. Teisest küljest jällegi on selliseid väikseid infokildusid veel:

  • laborikatsetes – võrreldes nendega, kes said lektorit otse jälgida, olid testi tulemused kehvemad nendel, kelle vaatevälja jäi lisaks lektorile ka sülearvutis mingeid asju ajav isik (2);
  • isegi vaikne mitte vilkuv telefon lauanurgal halvendab vaimset sooritust. Õigupoolest kõige parem on telefon jätta teise tuppa, natuke halvem vait panna ja kotti tõsta ning kõige rohkem häirib vait pandud lauanurgale asetatud telefon (telefoni kasutamiseni selles uuringus ei jõutudki) (3).
  • Eesti teadlaste uuring, mida ka siin käsitlesin: probleemne nutitelefonide kasutamine seondub pigem pindmise õpistiiliga (4).

Jagage seda infot oma laste õpetajatega ja teiste lapsevanematega. Ärgitage õpetajaid nutiseadmeid enne tundide algust lastelt ära korjama ja silma alt ära panema – see võib üsna oluliselt mõjutada laste tähelepanu ja edasijõudmist.

Viited

  1. Glass AL, et al. Dividing attention in the classroom reduces exam performance. Educ Psychol. 2018 Jul 26. doi: 10.1080/01443410.2018.1489046. link
  2. Sana F, et al. Laptop multitasking hinders classroom learning for both users and nearby peers. Comput Educ. 2013 Mar;62:24-31. doi: 10.1016/j.compedu.2012.10.003. link
  3. Ward AF, et al. Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity. J Assoc Consum Res. 2017 Apr 03; 2(2):140-154. doi: 10.1086/691462. link
  4. Rozgonjuk D, et al. Problematic Smartphone Use, Deep and Surface Approaches to Learning, and Social Media Use in Lectures. Int J Environ Res Public Health. 2018 Jan 8;15(1): E92. doi: 10.3390/ijerph15010092. link

Rubriigid:õppimine, koolilaps, teismeline

Sildid:, , , , ,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s