Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

E-sigaretid teismelistel hüppelauaks tavaliste sigarettideni

e-sigaretid suitsetamine veipimine nikotiin tubakasE-sigarettide teema on põnev ja erinevaid uuringuid tuleb maailma igast otsast ridamisi. Alguses, kui e-sigarettide kohta veel vähe teati ja esimesed uuringud olid ka ebaselgemate tulemustega, oli teema rohkem vastuoluline, aga nüüd järjest lisanduva info valguses muutub see minu meelest järjest vähem kaheti mõistetavaks. Kuigi e-sigarettide suitsetamist peetakse vähem tervist kahjustavaks kui tavaliste sigarettide suitsetamist, ei ole see sugugi ohutu tegevus. E-sigarettide tootjad reklaamivad oma toodet kui vähemtoksilist alternatiivi tubakale, samas on leitud, et ka need sisaldavad kantserogeene, suudavad tekitada rakkudes erinevaid muutusi, lisaks on e-sigarettide maitsevedelike koostis üsna kõikuv ja paljuski uurimata. Lisaks on leitud, et e-sigaretid võivad olla hüppelauaks tavaliste sigarettide suitsetamiseni.

2013. aastal küsitleti Havail 2338 kooliõpilast keskmise vanusega 14 aastat, kes vastasid küsimustele e-sigarettide ja tavaliste sigarettide suitsetamise kohta. Aasta hiljem vastasid õpilased samadele küsimustele uuesti.

Leiti, et võrreldes e-sigarette mitte kasutanud õpilastega, olid 2013. aastal e-sigarette kasutanud õpilased aasta hiljem kolm korda suurema tõenäosusega tavaliste sigarettide suitsetajad. Regulaarsed sigarettide suitsetajad said ainult nendest noortest, kes eelnevalt olid regulaarselt e-sigaretti kasutanud. Need tulemused jäid püsima ka pärast võimalike segavate tegurite arvesse võtmist, näiteks kodune keskkond või vanemate haridustase.

2013. aastal oli e-sigarette kasutanud 31% õpilastest ning tavalisi sigarette suitsetanud 15%. Aasta hiljem olid vastavad näitajad 38% ja 21%.

2013. aastal nii tavalisi kui e-sigarette suitsetanud õpilased ei olnud aasta möödudes oma tavaliste sigarettide hulka vähendanud.

Niisugune jälgimisuuring ei võimalda välja selgitada põhjus-tagajärg seoseid. Siiski on tulemused üsna kõnekad ja viitavad, et e-sigarette tuleks käsitleda samasuguse rangusega nagu tavalist tubakat.

Wills TA, et al. Longitudinal study of e-cigarette use and onset of cigarette smoking among high school students in Hawaii. Tob Control. 2016 Jan 25. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2015-052705. link

Rubriigid:sõltuvusained, teismeline

Sildid:, , , , ,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s