Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

D-vitamiin vähendab lastel rasvumist

d-vitamiin beebile imikule titale päikesevitamiin rahhiit devitol jekovit tervisepüramiid rela dropsKuigi D-vitamiin on meie tavameedia silmis ikka veel täielik kuningas, on tegelikult järjest ja järjest avaldatud negatiivsete tulemustega uuringuid, kus D-vitamiini väidetavad imelised mõjud kinnitust ei leia. Lauale on põhimõtteliselt jäänud ainult kaks haigust: rahhiit lastel ja osteomalaatsia täiskasvanutel (see on luude pehmenemine, aga teistsugune haigus kui osteoporoos).

Lihtsalt suvaline valik mu viimaste aastate järjehoidjatest (mis on tõesti suvaline valim, sest kui D-vitamiiniga seotud uudiseid ilmub üle päeva, siis suurema jao neist olen ma välja praakinud juba ainuüksi pealkirja lugedes): täiskasvanute massiline testimine D-vitamiini suhtes pole põhjendatud, igakuine kõrges doosis D-vitamiin ei kaitse südame-veresoonkonnahaiguste eest, kõrges doosis D-vitamiin ei hoia lastel ära sügis-talviseid hingamisteede haigusi, 400 ühikust kõrgemad doosid ei too imikutele kaasa paremaid luutiheduse näitajaid ega vähenda nakkusi ja viimasena nüüd tänavu oktoobris: D-vitamiin ei kaitse eakaid kukkumiste ega luumurdude eest. Aga ega siis kogu kirjandus ka päris ühes suunas ei lähe, näiteks üks mees arvas eelmisel aastal, et võiks ikka võtta D-vitamiini eesmärgiks vereanalüüsides 100 nmol/l (praegu me jääme 50 juures väga hästi rahule) ja kütaks kõikidele täiskasvanutele 10 000 ühikut ja imikutele 1000 ühikut D-vitamiini päevas.

Nüüd aga kaks uuringut D-vitamiini kohta lastel ja selle seostest lihasmassi ja rasvkoega. Umbes kaks aastat töödel vahet, aga tulemused tunduvad olevat suht samasse väravasse.

Beebid

Lastel, kelle D-vitamiini tase veres on normaalne, pole mitte ainult terved luud, aga ka vähem keharasva ja suurem lihasmass, leiti Kanadas korraldatud uuringus (1). Kanada riiklikud juhendid soovitavad Eestiga sarnaselt anda kõikidele beebidele 400 ühikut D-vitamiini.

Uuringusse haarati 132 beebit, kes said esimese 12 elukuu jooksul ühte neljast erinevast D-vitamiini annusest (400, 800, 1200 või 1600 ühikut päevas). Pärast ühe aasta sünnipäeva nõustati kõiki osalenud lapsevanemaid, kuidas edaspidi toitumise ja toidulisandite abil tagada lastele vajalik D-vitamiini ööpäevane kogus. Kui lapsed said kolme aasta vanusteks, hinnati neil luutihedust ja keha koostist DEXA-uuringul (seesama, mida vanemaealistel kasutatakse luude hõrenemise avastamiseks).

Leiti, et 1200 ühikut saanud lastel oli D-vitamiini tase veres 1-3 aasta vanuses kõrgem kui 800 ja 400 ühikut saanud lastel. Luutiheduse osas ei olnud aga gruppide vahel erinevust, seega ei olnud 400 ühikust kõrgematel D-vitamiini annustel luude arengu seisukohast mingit täiendavat kasu. Üllatuslikult leiti ka, et lastel, kelle veres oli D-vitamiini Kanada lastearstide soovituslikust tasemest rohkem (>75 nmol/l), oli keha koostises keskmiselt 450 grammi vähem rasva kui madalama D-vitamiini tasemega lastel.

Suuremad lapsed

Teine uuring (2) on nii värske, et seda polegi veel avaldatud, aga see kanti ette Euroopa Laste Endokrinoloogia Seltsi konverentsil septembris. Kreekas uuriti 232 rasvunud last ja teismelist, kelle hulgast juhuslikult valitud 117 last said ühe aasta jooksul D-vitamiini. Leiti, et D-vitamiini saanud lastel oli aasta möödudes selgelt madalam kehamassiindeks, keha rasvasisaldus ja kolesterooli tase veres.

Tegemist on alles esialgsete andmetega, mis viitavad, et D-vitamiinist võiks kasu olla rasvumise käsitlemisel. Pikaajalise vitamiinipreparaatide tarvitamise ohutus ja mõjud ei ole aga teada, eriti sellises olukorras, kus tegelikult vitamiinipuudust ei esine.

Loe ka: 

Mõnikord kõhklevad vanemad beebidele D-vitamiini andes, kahtlustades, et see võib tekitada gaase või kõhukorratust. Mis värk beebidel nende kõhugaasidega on, loe siit.

Viited

  1. Hazell TJ, et al. Vitamin D supplementation trial in infancy: Body composition effects at 3 years of age in a prospective follow-up study from Montréal. Pediatr Obes. 2016 Feb 4. doi: 10.1111/ijpo.12105. link
  2. European Society for Paediatric Endocrinology. “Vitamin D supplements may promote weight loss in obese children.” ScienceDaily. ScienceDaily, 27 September 2018. link

Rubriigid:ülekaal ja rasvumine, esimene eluaasta

Sildid:, , ,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s