Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Mis rolli mängib lapse istumiskoht klassiruumis?

klassiruum õpilased lapsed koolis kool klass esireas tagareasMul on peas alati see ettekujutus, et esireas istuvad nohikud ja tagareas mingid lahedad veits pahelised tüübid. Olgu tegemist põhikooli klassiruumi, ülikooli auditooriumi, Sigatüüka võlvitud klassi või bussireisiga, dünaamika on nagu alati sama – nohkarid ees, mässajad taga. Tagareas on alati põnevam ja saab rohkem nalja. Mida aga uuringud ütlevad? Enne uue õppeaasta algust on hea ennast kurssi viia.

Mille järgi õpilased istumiskohti valivad?

Auditooriumis valivad õpilased kohti rea erinevate tegurite põhjal. Paljud õpilased eelistavad istuda koos oma sõpradega. Osad valivad koha, et õpetaja tähelepanu püüda, teised, et seda hoopis vältida. Mõned valivad kohad, kust oleks parem näha ja kuulda. Mõned otsivad sellise istumiskoha, et saaks kähku kohe paika istuda ja ei peaks kellegagi suhtlema, vähendades sedasi võimalusi ärevusttekitavateks suhtlemissituatsioonideks.

Koos istuvaid sõprade gruppe iseloomustab sageli ka ühesugune akadeemiline edasijõudmine ja sarnased hinded, auditooriumis tekivad väiksed heade tulemustega ja viletsate tulemustega regioonid. Üksinda istujate tulemused kipuvad olema keskmisest viletsamad.

Õppimise üks olulisi momente on suhtlemine ja seda, kes kellega läbi käib, saavad õpetajad kasutada klassis tööde planeerimiseks. Üksinda istujad võivad vajada teistest rohkem tähelepanu või juhendamist (1).

Istumiskoht ja motivatsioon

Ligi 600 meditsiiniõeks õppiva tudengi uurimisel selgus, et esimestes ridades istujatel oli motivatsioon kõrgem ja mida kaugemale esireast, seda rohkem õpilaste motiveeritus langes. Ainsana ei leitud erinevust väliste motivaatorite osas, see on õppimine näiteks selleks, et head hinnet saada või õppimine, kuna emale sai lubatud. Muud mõõdetud parameetrid nagu sisemine motivatsioon (õpin sellepärast, et huvitab, et midagi põnevat teada saada, et edasi areneda) või tudengite tajutud enesetõhusus (see tunne, et kui ma pingutan, siis suudan midagi saavutada või selgeks saada või osata) vähenesid sujuvalt suunal esirida-tagarida (2).

Istumiskoht ja õpitulemused

Tõesti-tõesti: tundub, et esimestes ridades istujad on parema õppeedukusega kui tagumistes ridades istujad (3). Samuti on leitud, et keskel istujad on paremate akadeemiliste tulemustega, käivad loengutes rohkem kohal, osalevad diskussioonides ja suhtlevad õpetajatega rohkem kui ääre pool istujad (4, 5). Samas on saadud ka vastupidiseid tulemusi, kus asukoht loengusaalis õppurite suhtumist või tulemusi ei mõjutanud (6, 7).

Keeletundides on näidatud, et kuulamisülesannete lahendamine sõltub selgelt sellest, kui kaugel heliallikast õpilane istub (8).

Kokkuvõte

Päris kindel pole, kas istumiskoht õpitulemuste ja motivatsiooniga seotud on. Samuti ei ole päris selge, mis on siin põhjus ja mis tagajärg – kas tagareas istutakse sellepärast, et juba eelnevalt on motivatsioon madal või viib tagarea halb nähtavus-kuuldavus ise motivatsiooni ja õpitulemused alla. Või kui suurt rolli mängivad õpetajate eelarvamused, sest nähtavasti arvavad ka õpetajad, et targemad ja motiveeritumad on esiridades ja lorud tagumistes ridades (9). Igatahes kui ma peaks praegu valima, siis paneks oma lapse klassiruumis istuma ette keskele ja ekskursioonibussis taha lõppu.

Head algavat kooliaastat!

Viited

  1. Smith DP, et al. Who goes where? The importance of peer groups on attainment and the student use of the lecture theatre teaching space. FEBS Open Bio 2018 Aug. doi: 2110.1002/2211-5463.12494. link
  2. Uffler S, et al. Are health sciences students who sit at the back of the lecture hall not motivated? PLoS One. 2017 Mar 31;12(3):e0174947. doi: 10.1371/journal.pone.0174947. link
  3. Holliman WB, et al. Proximity and student density as ecological variables in a college classroom. Teach Psychol. 1986;13:200–203. link
  4. Sommer R. Classroom ecology. J Appl Behav Sci. 1967;3, 489–503. link
  5. Marshall PD, et al. Classroom ecology: relations between seating location, performance, and attendance. Psychol Rep. 2010 Oct;107(2):567-77. doi: 10.2466/11.22.PR0.107.5.567-577. link
  6. Kalinowski S, et al. The effect of seat location on exam grades and student perceptions in an introductory biology class. J Coll Sci Teach. 2007;36:54 –57. link
  7. Perkins KK, et al. The surprising impact of seat location on student performance. Phys Teach. 2005;43:30–33. link
  8. Hurtig A, et al. Student’s Second-Language Grade May Depend on Classroom Listening Position. PLoS One. 2016 Jun 15;11(6):e0156533. doi: 10.1371/journal.pone.0156533. link
  9. Daly JA, et al. Classroom Seating Choice and Teacher Perceptions of Students. J Exp Educ. 1981;50(2):64-69. doi: 10.1080/00220973.1981.11011803. link

Rubriigid:õppimine, koolilaps, teismeline

Sildid:, , ,

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s