Sinu terve laps

Mis viga lennata, ku vanemad suled selga pannu (Häädemeeste)

Alla neelatud magnetid võivad olla ohtlikud. Kuidas nii?

Mürgistusennetusnädala lõpetuseks kirjutan kolmandast ohtlikust populaarsust koguvast asjast, mida lapsed alla neelama ei peaks: magnetid. Nädala esimene postitus käsitles patareisid, mis õige kiiresti kudesid söövitama võivad hakata; teises postituses oli juttu erinevatest kodukeemia vahenditest ja pesukapslitest.

USA-s on vahemikus 2010-2011 magnetite allaneelamine enam kui kaheksakordistunud. Lisaks on nüüd tekkinud neodüümi sisaldavad magnetid, mis on tavalistest üle viie korda tugevama tõmbega (1). Kui laps neelab alla ühe magneti, siis on kõik okei, see läbib seedekulgla ja tuleb välja nagu kõik normaalsed asjad sealt tulema peavad. Kui aga magneteid on rohkem või üks või kui lisaks magnetile on alla neelatud mingeid muid metallist objekte, siis on ohud päris reaalsed.

Soolestikus erinevale kaugusele jõudnud magnetid (või magnet ja metall) võivad ootamatult omavahel kokku tõmbuda ja ei liigu enam seedetraktis edasi. Tagajärjena võivad tekkida kas soolesulgus, kus enam soolesisu edasi ei liigu, või tekivad sooleseinale või magnetite vahele jäänud muudesse kudedesse verevarustuse häired, sool võib puruneda ja tekkida võib päris ohtlik olukord (2).

Magnetitest on moodsal ajal tehtud lastele mänguasjad, ilusad säravad magnetid näevad välja nagu kommid ja võivad väikelastele väga ahvatlevaks osutuda. Neid pakendatakse sadade kaupa kokku ja vanemal on võimatu jälgida, kas mõni neist parasjagu üle või puudu on. Ja nähtavasti on väiksed ümmargused magnetid ka lihtsalt laste mänguasjad, mida saab näiteks panna ühe ühele ja teise teisele poole huult või keelt või nina ja siis mängida, et on tegemist vastava piirkonna neediga.

Magnetite allaneelamisega pole nalja. Käesoleval aastatuhandel on mitme magneti allaneelamisest ühe uuringu kohaselt 52%-l juhtudest sekkutud endoskoopiliselt (st toruga loomulikke teid pidi järele mindud), 20%-l juhtudest ei piisanud endoskoopiast üksi ja oli vaja ka opereerida ning 8% lastest vajasid kohe operatsiooni. Ilma sekkumata sai jälgida ainult 15% lastest. Ja nendest, keda opereeriti, 41% vajasid remonti mulgustumise või fistli tekkimise tõttu (fistel on ühendustee näiteks kahe normaalselt mitteühendatud sooleosa vahel, aga võib tekkida ka nt soole ja mao vahel või soole ja veresoone vahel) ja 22%-l lastest tuli mingi osa soolest eemaldada. Seega on arstkonna hulgas päris selge arusaamine, et rohkem kui ühe magneti allaneelamise puhul tuleb need ühel või teisel viisil eemaldada, isegi kui lapsel pole mingeid sümptomeid ega kaebusi (1).

Haiguslugu fotodes

Kolmeaastane laps on alla neelanud 49 magnetit
Toruga sisse minnes selline pilt
Ja tööd jätkus kauemaks. Kui sondiga gastroskoopial eemaldamine poleks õnnestunud, oleks laps vajanud operatsiooni
Lõpptulemus. Tunduvad tõesti lahedad mänguasjad, aga võivad pahandust teha oi kui palju

Millal vajavad võõrkehad eemaldamist?

Erakorralisse meditsiiini osakonda tuleb kindlasti minna kohe kui on kahtlus patarei või magneti neelamisele või on tegemist terava esemega. Mänguasjade, müntide või juuksklõpsudega on aega, last võib rahulikult jälgida ja oodata, millal allaneelatud objekt loomulikku teed pidi kehast välja tuleb. Oksendamist esile kutsuda ei soovitata. Kui lapsel on neelamistakistus, kõhuvalu, oksendamine, kõhu esilevõlvumine, verine okse, verine väljaheide või seletamatu palavik, tuleb pöörduda haiglasse.

Söögitorusse kinni jäänud võõrkehad vajavad eemaldamist, sest kui võõrkeha peaks söögitoru läbi torkama või söövitama võib tekkida palju erinevaid (elu)ohtlikke tüsistusi. Võõrkehad eemaldatakse harilikult endoskoobiga, sellesama toruga, millega gastroskoopia ehk mao sondeerimise korral magu uurimas käiakse. Sageli pannakse laps eemaldamise ajaks magama (narkoosi). Halvemal puhul võib laps vajada võõrkeha eemaldamiseks operatsiooni, õnneks on need juhud harvad.

Kokkuvõte

Kõikide nende asjade (patareid, kodukeemia ja magnetid) laste kõhtu sattumine on edukalt välditav, kui patareidel ja kodukeemial on oma kindel koht laste käeulatusest kaugemal, elektriliste mänguasjade või pultide patareitaskud avanevad raskesti või on kinni teibitud, magnetid võetakse välja ainult mängimiseks ja muul ajal on kindlasse kohta ära pandud, kust pisikesed lapsed neid kätte ei saaks. Mürgistused ja alla neelatud tahkete objektide tekitatud kahjustused on väga selgelt see osa meditsiinist, kus ennetus on kordades kergem ja odavam kui ravi.

Tänu

Tänan dr Mari-Liis Kummi nende põnevate teemade ja suure abi eest kirjutamisel!

Viited

  1. Kramer RE, et al. Management of ingested foreign bodies in children: a clinical report of the NASPGHAN Endoscopy Committee. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Apr;60(4):562-74. doi: 10.1097/MPG.0000000000000729. link
  2. Vijaysadan V, et al. Revisiting swallowed troubles: intestinal complications caused by two magnets—a case report, review and proposed revision to the algorithm for the management of foreign body ingestion. J Am Board Fam Med. 2006 Sep-Oct;19(5):511-6. doi: 10.3122/jabfm.19.5.511. link

Rubriigid:koolieelik, seedetrakt, trauma

Sildid:, , , , , ,

Lisa kommentaar